Istoria roboților colaborativi

Cu toate discuțiile acestea despre Industria 4.0, Internetul Industrial al Lucrurilor (IoT), sistemele ciber-fizice și roboții colaborativi (coboți), este ușor să te rătăcești în toate tehnologiile care promit nivele mai ridicate de eficiență.

Multe din tehnologiile mai avansate sunt încă departe de accesul IMM-urilor, dar roboții colaborativi încep să vadă o creștere remarcabilă a popularității lor datorită faptului că sunt disponibili și pun accentul de siguranță.

În prezent, oamenii pot lucra cu coboții fără să aibă nevoie de garduri de siguranță sau amprente ale podelei fabricii în carantină. Aceasta este o parte inerentă a naturii lor „colaborative”, dar nu reprezintă întreaga imagine.

Coboții proiectați pentru diferite aplicații au încă nevoie de standarde unice de siguranță așa cum se subliniază în standardele și certificările de siguranță ISO.

Conform Standardelor Internaționale ISO 10218, există patru caracteristici generale de siguranță pentru coboți:

1    Oprire de siguranță monitorizată:

Această trăsătură este folosită la coboții proiectați să lucreze predominant singuri, cu oamenii care intră în spațiul lor de lucru doar rareori. De exemplu, dacă un salariat trebuie să facă o ajustare la o piesă pe care o manevrează cobotul sau să scoată acea piesă din spațiul cobotului, cobotul va opri mișcarea, dar nu va fi complet închis putând să reia cu ușurință sarcinile sale atunci când omul pleacă. Aceasta este cea mai liberă interpretare a ceea ce înseamnă un „robot colaborativ”, folosind tehnologia avansată de sesizare a proximității pentru a transforma un robot industrial convențional într-o formă de cobot.

2    Ghidare manuală:

Ghidarea manuală este o trăsătură colaborativă folosită pentru a învăța un robot care îi este traiectoria – ghidând literalmente robotul printr-o secvență de mișcări necesare îndeplinirii sarcinii, cum ar fi aplicațiile culege și plasează. Acești coboți care folosesc adesea tehnologia  efectorului de capăt pentru a sesiza poziția și a citi forțele aplicate instrumentelor robotului, permite unui cobot să învețe prin intermediul exemplului – literalmente.

3    Monitorizarea vitezei și a separării:

Pentru aplicațiile care cer intervenții umane mai frecvente cu coboții mai mari, un sistem de vizualizare laser poate fi instalat în mediu pentru a permite robotului să sesizeze o proximitate umană, la fel cu un sistem de oprire de siguranță monitorizat. Prin intermediul monitorizării vitezei și separării, robotul va încetini tot mai mult pe măsură ce un om se aproprie, oprindu-se complet atunci când oamenii se apropie prea mult. Aceste reacții pot fi programate astfel încât robotul să lucreze la diferite distanțe dintre el și operatorul uman. Robotul își va relua sarcina și își va accelera treptat mișcarea pe măsură ce operatorul se îndepărtează.

4    Limitarea puterii și forței:

Modelele de roboți cum ar fi Sawyer de la Rethink Robotics, nu au nevoie de nici o tehnologie de siguranță datorită caracteristicilor sale de siguranță care limitează puterea și forța. Roboții colaborativi cu forță limitată pot citi forțele aplicate asupra îmbinărilor lor, cum ar fi presiunea, rezistența sau impactele folosind senzori încastrați. După ce sesizează o perturbație, robotul se va opri.

Sawyer de la Rethink Robotics - robot colaborativ - www.cobots.ro

Cu aceste trăsături de siguranță, coboții pot avea o varietate de forme și dimensiuni pentru a aborda aplicații de culege și plasează, formare prin injecție și asamblare, pentru a numi doar câteva. Dar coboții existenți pe piață astăzi nu mai sunt la nivelul la care a început tehnologia.

Sursa: https://www.engineering.com/AdvancedManufacturing/ArticleID/13540/A-History-of-Collaborative-Robots-From-Intelligent-Lift-Assists-to-Cobots.aspx

 

Sawyer este robotul colaborativ revoluționar proiectat să execute sarcini ce nu erau practice de automatizat la roboții industriali tradiționali. Sawyer oferă producătorilor automatizarea de mare performanță de care au nevoie, păstrându-și în același timp flexibilitatea, siguranță și disponibilitatea sinonime cu brandul Rethink.

Sawyer include un braț de robot cu 7 grade de libertate și o întindere de 1260 mm care poate manevra în spații înguste și operează în celulele de lucru concepute pentru oameni. Capacitățile încastrate de detecție îi permit să ia decizii de adaptare pe măsură ce se desfășoară sarcinile, permițându-i lui Sawyer să lucreze cu precizie (+/- .1 mm), în timp de funcționează în siguranță alături de oameni.

rethink robotics - sawyer robot colaborativ - www.cobots.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search
Caută
Newsletter