Panasonic - Tableta robustă Toughpad M1

3 pași de urmat în automatizarea proceselor de mentenanță a echipamentelor din producție

Termenul Industry 4.0 apare tot mai des în dezbaterile despre viitorul companiilor românești din industrie. Se vorbește despre cum ar trebui făcută industrializarea 4.0, despre flexibilitatea ei și impactul major asupra performanței și profitului.

În practică însă, lucrurile sunt diferite. Automatizarea, ca prim pas către trecerea la digitalizarea producției, se estimează că se va situa la cca 50% din sectorul productiv abia în 2023. Costurile și teama de schimbare sunt o explicație pentru această cifră.

Soluția poate veni doar dintr-o implementare accelerată a conceptului Industry 4.0, iar prima alegere logică o reprezintă automatizarea proceselor și a echipamentelor din fabrică.

Urmărind experiența companiilor care au făcut primii pași spre automatizare, am descoperit că cea mai rapidă schimbare se obține prin automatizarea proceselor de mentenanța a echipamentelor și mașinilor din producție.

Iată cum poți automatiza aceste procese în 3 pași:

 1. Evaluează nevoia de automatizare a proceselor de mentenanță a echipamentelor

Te-ai întrebat, vreodată, cum a devenit o zi obișnuită într-o unitate de producție care nu beneficiază de automatizări? Un coșmar! Experimentat probabil de toți cei care au trecut prin oprirea producției. Dacă te regăsești printre ei, înseamnă că te-ai lovit cel puțin o dată de:

 • întreruperi în fluxul tehnologic din cauza unei reparații care nu a fost făcută la timp
 • materii prime sau piese de schimb lipsă într-un moment critic al fazei de producție, pentru că managerul de aprovizionare nu a primit corect necesarul pe fiecare secție a unității de producție
 • întârzierea unei reparații pentru că tehnicianul nu a avut la dispoziție fișa echipamentului, cu istoricul detaliat al reparațiilor anterioare etc.

O zi ideală ar putea fi descrisă prin funcționarea în parametri optimi a fiecărui echipament, continuitate în procesele de fabricație, productivitate crescută, costuri reduse și manageri mulțumiți de rezultate.

 1. Identifică soluția potrivită pentru automatizare (software și hardware)

Analiza internă a proceselor este punctul de plecare în alegerea soluției care te va ajuta să obții productivitate crescută, reducerea costurilor asociate operațiunilor de mentenanță și un impact pozitiv în indicatorii financiari.

Pe partea de software, maximul de beneficii din automatizare îl poți obține cu o soluție construită să:

 • se integreze rapid cu toate sistemele funcționale din fabrică, indiferent că este vorba de PLC-uri, sisteme de planificare a resurselor sau a producției efective
 • permită planificarea reparațiilor, programarea pe zile de lucru și echipe și stabilirea corectă a necesarului de piese de schimb
 • ofere instrumente simple de înregistrare a parametrilor de operare ai utilajelor și istoricul de reparații
 • elimine erorile umane și să reducă necesarul de documentație scrisă din procesele de mentenanță
 • fie accesibilă 24/7 și interconectabilă cu orice terminal mobil utilizat de către tehnicienii sau inginerii de mentenanță
 • poată fi adaptată oricând: unor noi echipamente, noi linii de producție, cerințelor unor noi piețe de desfacere

Pe partea de hardware poți opta pentru o tabletă robustă, cu funcționalități specifice mediului de producție. Însă nu toate tabletele dedicate mediului industrial oferă fiabilitate și robustețe. Panasonic este recunoscut deja pentru tabletele și laptopurile TOUGHBOOK rezistente la praf, apă și utilizare îndelungată în condiții extreme.

Tehnicienii de mentenanță pot urmări mai ușor sarcinile care le sunt atribuite, își pot planifica reparațiile sau necesarul de piese de schimb și vor reduce timpul alocat fiecărei reparații cu ajutorul unei tablete de ultimă generație TOUGHBOOK M1.

O tabletă cu care echipa mobilă poate să acceseze în timp real inventarul și locația în depozit a produselor finite sau să ruleze diagnosticul unui echipament doar prin conectarea la acesta, crescând deci eficiența angajaților, își va amortiza mai rapid costurile investiției.

 1. Implementează soluția și avansează către digitalizarea întregii activități

Introducerea soluției de automatizare a proceselor de mentenanță durează diferit de la o companie la alta, în funcție de specificul și dimensiunea activității. Odată finalizată, ea va permite îmbunătățirea și automatizarea și a altor procese din fabrică.

În plus, digitalizarea și robotizarea – ca parte a conceptului Industry 4.0 – se vor face mult mai simplu, pe o structură de procese automatizate funcționale. Strategia de investiții va putea fi gândită mai bine, sustenabil, iar adaptarea la dinamicitatea pieței va fi mai facilă.

Ca orice altă schimbare, nici aceasta va fi ușoară, dar este obligatorie pentru orice companie care vrea să rămână competitivă și profitabilă.

Îți dorești să implementezi o aplicație pentru mentenanța echipamentelor din producție și nu știi de unde să începi?

Colegii noștri din departamentele de consultanță și implementare vin cu o experiență de peste 10 ani în implementări complexe în producție.

Întreabă-ne mai mult! Trimite un email la elena.ghinea@smartid.ro, pentru mai multe informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută
Newsletter